Belastingbetaler draait op voor privéreisjes koning Filip

 

Begin dit jaar raakte al bekend dat Koning Filip en koningin Mathilde zich vorig jaar door Defensie lieten rondvliegen voor een kostprijs van 143.138 euro. Nu raakte ook bekend dat meer dan 4 op 10 vluchten privéreisjes waren.   

Net op het moment dat de N-VA-parlementsleden Wouters en Vuye hun boek ‘De Maat van de Monarchie’ voorstellen – waarin het koningshuis in vraag wordt gesteld – raakt bekend dat N-VA-minister Vandeput garant blijft staan voor de privéreisjes van koning Filip. Het was Kamerlid Barbara Pas die de feiten aan het licht bracht op basis van een schriftelijk antwoord van Vandeput.
Pas peilde daarin naar de vluchten die door het koningshuis in 2015 werden verricht en vooral welke vluchten een privaat karakter hadden en welke in functie werden uitgevoerd. Daaruit blijkt dat van de 22 vluchten er 9 privé waren. Hoewel de koning en de koningin al een jaarlijkse dotatie van meer dan 11 miljoen euro opstrijken, gebruikt het staatshoofd N-VA-minister Vandeput als gratis privépiloot en de belastingbetaler als pineut”, reageert Pas. De Saksen-Coburgs zijn niet bepaald de fanfare van honger en dorst en gefortuneerd genoeg om hun privéreisjes uit eigen zak te betalen.”

Het is natuurlijk gemakkelijk om kritische boeken over het vorstenhuis te publiceren, zoals de N-VA vandaag doet. Wanneer men aan de knoppen van de macht zit, mag evenwel worden verwacht dat men ook uitvoert waar men voor staat, vindt Pas. Het Vlaams Belang-Kamerlid eist dat de N-VA niet alleen kritisch is voor het koningshuis in woorden, maar ook in daden en dat het gratis gebruik van legertoestellen voor koninklijke privévluchten wordt afgeschaft.

Klik hier voor de bijlage.  (schriftelijke vraag van Barbara Pas en antwoord van minister van Defensie Vandeput )