Meervoudig stemrecht in Brussel? Te gek voor woorden!

Brusselstem minister Gatz: op naar een nieuwe generatie FDF-Vlamingen!

Een persmededeling van de Vlaams Belang – fractie in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Het voorstel van Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) om Brusselaars bij de verkiezingen een tweede stem te geven, om uit te brengen op een kandidaat van een andere taalrol, is te gek voor woorden.

Blijkbaar wil minister Gatz terug naar de onzalige tijd van Baas Ganzendonck, door opnieuw het meervoudig stemrecht voor sommigen (enkel voor Brusselaars) in te voeren.

Daarnaast zal die extra stem er in de praktijk op neerkomen dat de Franstaligen in Brussel kunnen stemmen voor de facto francofone kandidaten op Nederlandstalige lijsten. Vandaag reeds is de ‘Nederlandstalige’ ondervoorzitter van het hoofdstedelijk parlement iemand die zich honderd maal beter in het Frans uitdrukt dan in het Nederlands.

Naar eigen zeggen wil minister Gatz met de extra Brusselstem een nieuwe generatie politici creëren, met legitimiteit in heel Brussel. Vlaams Belang-fractievoorzitter Dominiek Lootens reageert: “Op die manier zal inderdaad een nieuwe generatie politici opstaan. Politici die in alles te vergelijken zullen zijn met de FDF-Vlamingen van voorheen: rabiate francofonen die zich voor de agglomeratieverkiezingen lieten verkiezen op zogezegd Nederlandstalige lijsten. Met het idee van een Brusselstem zal Gatz de definitieve doodsteek geven aan de Vlaamse, Nederlandstalige politieke vertegenwoordiging in de hoofdstad.”

Lootens zal hierover vrijdag in de Vlaamse Gemeenschapscommissie de Collegevoorzitter – en partijgenoot van Gatz – Guy Vanhengel interpelleren.

Stijn Hiers
Fractiesecretaris