N-VA laat ‘V’ vallen: geen communautaire ambities in 2019

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken herhaalt oproep voor V-front

De kogel is door de kerk: bij monde van hun voorzitter Bart De Wever laat de N-VA het communautaire definitief in de koelkast waar de partij het na de vorige verkiezingen zelf in plaatste. 

In zijn nawoord in het eerder dit jaar gepubliceerde boek Onvoltooid Vlaanderen stelde N-VA voorzitter Bart De Wever nog dat hij bij onderhandelingen sowieso zijn communautair programma op tafel zou leggen. Vandaag, slechts enkele maanden later, wordt dat: “We gaan onze tegenstanders geen cadeau doen door vooraf op het confederalisme in te zetten.” Met andere woorden: vijf jaar communautaire stilstand worden er tien jaar.

Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas: “Bart De Wever stelt te willen focussen op economie, veiligheid en identiteit. Alleen is het zo dat er voor géén van deze drie beleidsdomeinen een efficiënt beleid mogelijk is zonder meer bevoegdheden voor Vlaanderen. Zijn campagne is dus tsjeverij van de bovenste plank.”

Wat de hele zaak nog pijnlijker maakt, is dat terwijl hun voorzitter verdere stappen naar een onafhankelijk Vlaanderen eigenhandig onmogelijk maakt, er tegelijkertijd verschillende N-VA-parlementsleden in Catalonië het onafhankelijkheidsreferendum toejuichen. Projectienationalisme, alweer, in de praktijk gebracht.

Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken moeten echte Vlaams-nationalisten niet bij de pakken blijven zitten. Hij herhaalt zijn oproep dat er werk moet worden gemaakt van een Vlaams-nationaal front: “Nu de N-VA de ‘V’ uit haar naam definitief laat vallen, is het meer dan ooit belangrijk dat we als Vlaams-nationalisten met vereende krachten naar de kiezer trekken. Het Vlaams Belang, Hendrik Vuye en Veerle Wouters, maar ook de bedrogen Vlaams-nationalisten bij N-VA: samen moeten we werk maken van een V-front. Mits een sterk resultaat voor het consequente Vlaams-nationalisme kunnen we de communautaire problematiek opnieuw bovenaan de politieke agenda plaatsen.”