Vlaams aandeel in Belgische ontvangsten personenbelasting meer dan dubbel zo hoog als Waals aandeel

N.V. België: Vlaanderen betaalt de factuur.

Het globale bedrag van geïnde personenbelastingen in Vlaanderen stijgt jaar na jaar. In aanslagjaar 2018 (de meest recent beschikbare data) inde de overheid 44 miljard euro aan personenbelastingen. Dat is 3,2 miljard euro meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van financiënminister Alexander De Croo (Open Vld) die Vlaams Belang-Kamerfractievoorzitter Barbara Pas opvroeg. Wat ook stijgt, is het Vlaamse aandeel in die belastingen, dat nu ruim voorbij het dubbele is gegroeid van de Waalse bijdrage. “Opnieuw blijkt dat het vooral de Vlamingen zijn die de factuur van de failliete NV België moeten betalen.”

Het Vlaamse aandeel in de personenbelasting wordt jaar na jaar proportioneel groter, maar tegelijk daalde het Waalse aandeel voor (minstens) het vierde jaar op een rij. Waar de Vlamingen in 2014 nog 25,8 miljard aan personenbelastingen betaalde, steeg dat in 2018 naar 28 miljard. In Wallonië betaalde men in 2014 11,5 miljard en in 2018 12,3 miljard euro, amper 0,8 miljard extra tegenover de 2,2 miljard extra die Vlaanderen betaalt. Kortom: in Vlaanderen worden meer dan dubbel zoveel personenbelastingen geïnd als in Wallonië.

Opnieuw blijkt dat het vooral de Vlamingen zijn die de factuur van de failliete NV België moeten betalen, terwijl het ook steeds de Vlamingen zijn die er de beledigingen vanuit Waalse hoek moeten bijnemen”, zo laat Pas weten. “Het wordt hoog tijd dat Vlaanderen haar lot in eigen handen neemt, zodat het kan uitgroeien tot een welvarende natie waar de hardwerkende burger wordt beloond in plaats van gestraft, en waar er voldoende middelen zijn om de minder gefortuneerden onder onze mensen te ondersteunen.”