bpost weigert postzegel met Vlaamse Leeuw

De VVB – Vlaamse Volksbeweging wilde een postzegel laten maken door bpost. Eerst goedgekeurd en daarna geweigerd. Kamerlid Barbara Pas wilde er het fijne van weten en stelde onderstaande vraag aan de bevoegde minister. Nu nog even wachten op een antwoord… We houden u op de hoogte!

Schriftelijke vraag tot de heer A. De Croo, Vice-Eerste Minister en Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, betreffende de weigering tot aanmaak van postzegels door Bpost

Via onder andere ‘MijnZegel’ kunnen particulieren en verenigingen zelf postzegels laten aanmaken door Bpost.

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) heeft in het verleden reeds meermaals probleemloos door Bpost postzegels laten vervaardigen.

Wij vernemen nu via de VVB-webstek het volgende: “Op maandag 23 november 2015 werd het ontwerp van de nieuwe VVB-postzegel goedgekeurd door bpost en betaald door de VVB. Twee dagen later (woensdag 25 november 2015) liet bpost de VVB weten dat ze de postzegel niet konden drukken. De reden die werd opgegeven: de postzegel mag geen enkel element bevatten met een religieuze, politieke, filosofische of etnische strekking wegens nieuwe wetgeving. 

De vraag is waar bpost over valt. De Vlaamse Leeuw (akkoord, niet de officiële zonder rode klauwen), de Catalaanse vlag of de slogan ‘voor onafhankelijkheid en samenwerking’? Die laatste kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden...”

  1. Klopt het dat er nieuwe regelgeving is die voortaan verbiedt dat postzegels met elementen van religieuze, politieke, filosofische of etnische strekking nog door Bpost worden aangemaakt? Zo ja welke en waarom werd dat dan gewijzigd?
  2. Indien niet, op welke gronden kan de postzegel van de VVB waarvan sprake niet door Bpost worden uitgegeven? Waarom konden postzegels van de VVB de vorige jaren dan wél probleemloos worden uitgegeven en kan dit (met dit postzegelontwerp) nu niet meer?